Uttaksløpene til JWOC i USA var for alle ungdommene på USAs juniorlandslag som ville kvalifisere seg til JWOC. I år var uttaksløpene i Minnesota fordi terrenget ligner det i Finland, der JWOC skal være til sommeren. Nesten alle på laget stilte opp for å løpe tre løp, en sprint, mellom og lang. Dette er min opplevelse på uttaksløpet og hvordan det er å være på laget.

USAs juniorlandslag er ganske aktiv, med mange medlemmer som jobber sammen for å bli bedre O-løpere. De fleste av dem møter opp på store løp og treningssamlinger, og konkurrerer mot hverandre gjennom året. Selv om det ikke er mange nasjonale O-samlinger, er det ukentlige Skype møter der vi snakker sammen med treneren om trening og diskuterer O-tekniske veivalg og strategier. Selv om USA er et geografisk stort område og løperne er spred fra kyst til kyst, har altså treneren vår fått oss til å bli en sammensveiset gjeng.

Det første løpet var sprint i Como Park, et parkområdet med store gressplener og bilveier. Jeg løp tilfeldigvis et nattløp der i oktober (løypen fins på John Runde sin DOMA) så jeg følte meg ganske trygg før løpet. Selve arrangementet var veldig bra gjennomført, det var krevende løyper og veldig profesjonelt. Det var ikke mye som var annerledes i forhold til løp i Norge, bare mange færre deltagere enn i Norge. På sprinten kom jeg på en delt femte plass etter en stor bom og dårlig fart i forhold til amerikanerne. Jeg var bestemt for å gjøre bedre neste dagen.

Mellomdistansen var i Interstate State Park, en park som ligger rett ved grensen mellom delstatene Minnesota og Wisconsin. På veien bort så det ut som om terrenget lignet veldig på det vi har på Sørlandet, så jeg hadde store forventninger. Løpet gikk nesten som jeg hadde håpet. Terrenget lignet likevel ikke noe vi har på Sørlandet, det var åpent med store koller og steinete bunn. Man hadde også veldig godt syn i skogen og kunne løpe mye på kompass. Selv om terrenget var annerledes klarte jeg å løpe et veldig bra løp uten store bom. Dette var nok for meg å ta seieren med to minutter. 

Terreng langdistanse

På siste dagen måtte jeg ha et bra løp. Uttaket var basert på et poengsystem, og det var mange som kjempet om plass på laget. Etter fredagens plassering var det viktig å få flest mulig poeng for å komme på laget. Det siste løpet var i Mille Lacs Kathio State Park, et området med terreng som er blant det rareste jeg har løpt i. På kartet hadde man hovedsakelig myrer og kurver, med noen stier innimellom. Kartet var 1:15000 med ekvidistanse på 2.5 meter. Det var utrolig åpent med veldig bra sikt. Selv om ekvidistansen var 2.5 meter, var det ganske bratt å løpe opp mange av bakkene. Løypen var 11.4 km lang med mange langstrekk og få detaljer. Jeg kom på en fornøyd andre plass, seks minutter bak Martin Borge Heir fra Fossum. Det var et bra løp med få bom og bra tempo.

Etter to gode løp klarte jeg å få nok poeng til å komme på laget til JWOC. Så hva skjer videre? Laget tar en lang tur til Finland for å trene seg opp til JWOC, og treningen begynner med Jukola. Så reiser laget videre på en tre ukers treningsleir før JWOC. Det blir spennende å se hvordan vi klarer oss i Finland, og jeg gleder meg veldig til å bli bedre kjent med en gjeng med flinke og entusiastiske O-løpere!

Løpene i Minnesota var også uttaksløp for USAs seniorlandslag. Morten Jørgensen kvalifserte seg lett med 3. plass på sprinten, 2. plass på mellom- og langdistansen.

Morten Jørgensen løper inn til 2. plass på lørdag.