Til helga inntar 20 000 idrettsutøvere skimetropolen Lahti for å delta i den årlige stafetten Jukola. I byen der ski-VM sist ble arrangert i 2017, skal klubblag fra 22 ulike nasjoner gjøre opp om heder og ære i midtsommernatta. Til sammenligning var det 16 deltakende nasjoner i langrennsstafetten for menn i Lahti-VM 2017. Det kan derfor trygt hevdes at orientering ikke står noe tilbake for langrenn i utbredelse internasjonalt. Kristiansand orienteringsklubb (KOK) vant denne stafetten i 2009 og 2015.

KOK stiller denne gang med et lag i dameklassen og tre i herreklassen.

Det er damene som skal ut i terrenget først. Damestafetten består av fire etapper og avgjøres om ettermiddagen lørdag 16. juni.  Først ut av KOKs damer er Marianne Andersen. Med sølv fra fjorårets VM i bagasjen er det grunn til å tro at hun kan gi ungjentene på de neste etappene et godt utgangspunkt. Marianne har slitt med litt småskader i etterkant av landslagssamling i Latvia nylig, men er nå klar for å gi gass. På 2. og 3 etappe stiller KOK med to ungjenter og debutanter i Jukola-sammenheng, nemlig Christiane Bøckman (17) og Julie Christiansen (16). Begge er løpssterke, og med et godt utgangspunkt fra Marianne ligger alt til rette for at jentene skal få en god opplevelse i skogen. Æren av å avslutte stafetten for KOK-damene får evigunge Linn Carina Daland.

Herrestafetten starter først etter at solen har gått ned lørdag kveld. Etter sju etapper er forventet målgang noe etter halv sju søndag morgen. At det er nettopp sju etapper er ikke tilfeldig. Navnet Jukola er nemlig hentet fra det finske nasjonalepos Sju brødre, skrevet av Aleksis Kivi for 150 år siden. I boka følger vi livet til de sju brødrene på Jukolagården.

For KOKs del er det de sju «brødrene» på herrenes førstelag det er knyttet størst forventninger til. Klubbens eliteleder Holger Hott mener en topp 30-plassering bør være innenfor rekkevidde. Laget må kunne karakteriseres som jevnt godt og med en ung profil. Den spanske landslagsløperen Luis Nogueira, tidligere bosatt i Mandal, starter det hele ved solnedgang. Dag Blandkjenn, med fersk bronse fra NM i sprintorientering, tar over på 2. etappe. Etter Dag følger en annen ung og lovende senior, nemlig Håvard Irgens. Når det igjen begynner å lysne av dag på morgenkvisten er det duket for tre juniorløpere på etappene 4, 5 og 6. Marius Pytten, Marius Aurebekk og Sebastian Daland løper disse i nevnte rekkefølge. Siste etappe tas stødig hånd om av lagets mest rutinerte i denne sammenhengen, nemlig Vegard Danielsen.

Terrenget for årets Jukola beskrives som noe utypisk finsk. Det består for en stor del av større og mindre groper skapt da isen trakk seg tilbake etter forrige istid. Vegetasjonen skal variere fra åpen furuskog til tettere partier med innslag av lauv og gran av forskjellig alder. Eliteleder Holger Hott mener terrenget bør passe KOK-løperne bra. Som på Sørlandet vil tolking av til tider komplekse høydekurver være viktig, selv om vi her hjemme er mer vant til å orientere på koller og ikke groper. Utfordringen bli å være nøye nok med kartlesinga i det relativt sett raskløpte terrenget.

I tillegg til førstelaget stiller KOK med to lag til i herreklassen. Andrelaget består av mye ungt pågangsmot og litt rutine for å fylle opp laget. Tredjelaget er et rent veteranlag. Etter et par forfall er veteranlaget komplimentert og betydelig forsterka med krefter utenfra i form av Kjell Erik Røisland fra SSOK og tidligere KOK-løper Magnus Johansson.

Det er mulig å følge Jukola via liveresultater, GPS-tracking og streaming herfra: http://www.jukola.com/2018/en/

KOKs lag:

Damer:

1.

6,1 km

Marianne Andersen

2.

6,1 km

Christiane Bøckman

3.

5,3 km

Julie Christiansen

4.

7,8 km

Linn Carina Daland

 

Herrer:

 

 

KOK 1

KOK 2

KOK veteran

1.

11 km

Luis Nogueira

Morten Jørgensen

Fred Arne Sivertsen

2.

12 km

Dag Blandkjenn

David Runde

Kjell Erik Røisland

3.

12,6 km

Håvard W. Irgens

Petter Marki Erichsen

Magnus Johansson

4.

8,7 km

Marius Pytten

Kristian Pytten

John Hansen

5.

8,7 km

Marius Aurebekk

Åsulv B. Stormoen

Thorbjørn Værp

6.

10,7 km

Sebastian Dland

Håvar B. Stormoen

Jan Blandkjenn

7.

15 km

Vegard Danielsen

Matias H. Hanisch

Jon Terje Ekeland