Utskrift

Sist helg var totalt 25 KOK’ere på tur til Lahti for å delta i verdens største orienteringsstafett, nemlig Jukola. KOK'erne fordelte seg på tre ledere, et damelag med fire løpere og tre herrelag med sju løpere. Det tredje herrelaget, et rent veteranlag, fikk etter et par forfall to forsterkninger utenfra.

Damestafetten, også kjent som Venlakavlen, startet først lørdag ettermiddag. Marianne Andersen var startkvinne for KOK. Og hvilken start det ble! Av 1618 startende lag hadde KOK blitt tildelt startnummer 383. Med 20 lag i hver rekke startet Marianne derfor først i rad 20 og hadde mange lag å løpe forbi. Marianne orienterte seg raskt og rutinert framover i starten. Ved første TV-post etter 1,8 km hadde hun kommet seg opp på 17. plass, 22 sekunder bak svenske Sävedalens AIK som ledet på dette tidspunktet. Etter dette fortsatte Marianne å plukke sekunder og plasseringer for hver meldepost. En snau kilometer før veksling, etter 5,4 km, var Marianne først, 16 sekunder før neste lag. Inn mot mål kunne ingen nærme seg. Nærmest fulgte de to russiske landslagsløperne Galina Vinogradova, Alfta ÖSA, og Anastasia Rudnaya, MS Parma, henholdsvis 19 og 33 sekunder bak. Begge har flere VM-medaljer de siste årene, så det var løpere i den absolutte verdenseliten Marianne distanserte.

Æren av å løpe først ut på 2. etappe fikk 17 år gamle Christiane Bøckman, som med dette fikk en opplevelse for livet. Christiane kunne melde at hun ble noe stresset i starten og fikk en tidlig bom. Etter dette gikk det bedre, og Christiane kunne rekke over kartet til Julie Christiansen på 3. etappe som lag nummer 225. 16 år gamle Julie fikk en tøff utfordring i det krevende terrenget, men kom seg absolutt gjennom på godkjent vis. Linn Carina Daland avsluttet for KOK, og førte laget inn til en 625. plass.

Forventningene til herrelagene var høye før start ved solnedgang lørdag kveld. Målsetningene var først og fremst godt gjennomførte løp, men det ble antydet at førstelaget burde være gode for topp 30 og andrelaget for topp 100. Tredjelaget, veteranene, var mest opptatt av å slå Birkenes IL.

Det ble tidlig klart at det skulle bli vanskelig for både første- og andrelaget å klare målsetningene. Løperne kunne etter hvert som de kom inn melde om flere store bommer og tidstap i det krevende gropterrenget. Etter sju etapper viser resultatlista 57. plass til førstelaget og 205. plass til andrelaget blant 1892 lag. Enkelte vil ha det til at dette er skuffende resultater. Man kan vel heller spørre seg om ikke vi har for høye forventninger til våre unge løpere. Det viser seg at for å hevde seg i toppen av Jukola er man avhengig av at alle sju på laget gjør stabilt gode løp. Selv om våre juniorer og yngre seniorer jevnlig hevder seg på høyt nivå, vil unge løpere variere i prestasjonene. Særlig i et ukjent og krevende terreng av den typen årets Jukola gikk i.

Veteranene på tredjelaget var nærmest målsetningen, men heller ikke her ble den innfridd. Etter over 12 timers løping kom veteranene til mål på siste etappe 43 sekunder og fire plasseringer bak Birkenes IL. Sluttplasseringen på tredjelaget ble 508.

Foruten Marianne, er det lederne Glenn Ager-Wick, Holger Hott og Oluf Bøckman som skal ha mest skryt for å legge til rette for løperne gjennom helga. Løperne i KOK Elite har det jammen fint på tur!

Lenke til resultater: http://online.jukola.com/tulokset/en/haku/?hakusana_seura=kristiansand&hakusana_juoksija=

Se kart og vegvalg til flere av KOK-løperne her: http://www.kok-o-maps.com/kartarkiv/users.php?lang=nb

 

KOK lag 2

 KOK 2