David Runde tok turen over Atlanteren rundt påsketider for å løpe USAs uttaksløp til jr-VM. David gjorde jobben som skulle til, og for 3. år på rad er han kvalifisert for det amerikanske laget!

12-14 april var det uttaksløp til USA sitt junior-VM lag. Skogsløpene var i Quantico, Virginia, på en militærbase som blir brukt til treningsøvelser, og sprintløpet var på George Mason University campus rett utenfor hovedstaden Washington D.C. Til sammen var det tre løp, samt en stafett for gøy.

Fredagens sprintløp var en teknisk krevende løype. Løypelegger og trener Greg Ahlswede utnyttet terrenget bra, med en god blanding av lange og korte strek blant bygningene på campus. Det var flere byggeområder rundt campus som heldigvis bare gjorde veivalgene vanskeligere uten å påvirke løperne. Selv gikk løpet mitt ganske dårlig. Etter et dårlig veivalg til niende post og en sliten kropp gjennom hele løpet endte jeg på syvende plass. Hodet var ikke på riktig plass og jeg var sliten etter reisen dagen før. Selv om sprinten ikke var den beste, gledet jeg meg til mellomdistansen neste dagen.

Terrenget for mellomdistansen var spesielt for meg. Bakkene i terrenget var veldig slake, noe som gjorde det vanskelig å være nøyaktig med kartlesingen. Derfor ble kompasset veldig viktig, det var den eneste måten å komme nøyaktig inn i postene. I tillegg til dette var vegetasjonen også vanskelig å komme seg gjennom. Det var mye trefall som man måtte hoppe over eller løpe rundt. Når det ikke var trær på bakken var det mange busker og tynne trær som gjorde det vanskelig å løpe gjennom. Da bør det ikke overraske når jeg sier at jeg ikke hadde en veldig god følelse ute i løypa! Etter løpet var jeg ganske sur på meg selv, jeg trodde at jeg hadde hatt et forferdelig løp. Heldigvis var det ikke bare meg med den følelsen, det var nesten ingen som hadde god følelse etter løpet sitt. Til slutt endte jeg opp på en andre plass, nokså fornøyd at jeg klarte å ha et greit løp i et vanskelig terreng. 

Etter mellomdistansen var det en rolig stafett i samme terrenget. Lagene var basert på et poengsystem, der flinke løpere fikk få poeng. Lagene konkurrerte mot andre lag verdt like mange poeng. Løypene var korte, ikke noe lengre enn 3 km, og det var mange poster med flere gaflinger. Laget mitt endte på en solid andreplass I klassen vår, det var en dag med mange sølvmedaljer!

Søndag var langdistansen. Løypen var 9 km lang, og gikk i deler av terrenget som var mer åpent og variert. Bakkene var generelt brattere, noe som gjorde det enklere for meg å finne fram. Terrenget krevde at man var flink til å bruke kompasset og at man hadde godt fart I beina. Selv om det var en 9 km løype, var det tett konkurranse. Ett sekund skilte første- og andreplass! Jeg kom 30 sekunder etter på 3. plass. USA stiler med et sterkt herrelag til Junior VM I Danmark!

Etter poengene var talt opp, og laglederne hadde diskutert uttaket var det tid for premieutdeling. I klassen min (Mens Scholastic Varsity - ISVM) kom jeg på andreplass, rett bak en svensk juniorløper. På Junior VM-laget ble jeg fjerdemann etter poeng. Jeg ser fram til Junior VM i Danmark, og håper å prestere enda bedre der!

Resultater, kart med mer finner du her http://uschamps.qocweb.org/ og her http://qocweb.org/routes/cgi-bin/reitti.pl?act=map&id=407

David Runde

(foto: Aileen Runde)

Så håper vi at David får «følge» av flere KOK’ere til jr-VM! Vi har løpere som absolutt kan kjempe om en plass på det norske laget, uttaksløpene går 31.5-2.6 i Østerdalen.